Archive for agost 2007

Dies d'oci al país de Breizh, primeres passes

No Comments »

El nostre petit viatge de 4 dies per la Bretanya va començar el dijous dia 9 quan la Gemma va arribar des de Barcelona via Paris, de Paris a Brest i des de Brest amb un cotxe llogat fins a Roscoff, al voltant de les 12 de la nit, no sense haver passat varies penúries i dificultats, diguem que enllaçar dos vols amb 10 minuts de diferència passa per ser complex, i llogar u cotxe quan la targeta de crèdit no funciona també. El dia següent al matí la Gemma va fer una tomb per Roscoff visitant el que hem comentat al post del poblet, cap al migdia vam anar a menjar unes crepes al port. A la tarda ferem una visita llampec a Saint-Pol de-Leon on es una bona idea anar a visitar la catedral (nosaltres ens vam limitar a veure l'exterior) i ja cap al vespres una visita a la punta de Perharidy a contemplar la marea baixa i el Sol de la tarda. La posta de Sol ens va trobar al port de Roscoff després de sopar a base de moules avec frites al mateix moll.

Pur Beurre

No Comments »

Per mi fins ara aquesta expressió no volia dir absolutament res però des de fa un parell de setmanes que estic treballant a la Bretanya i ha acabat per ser el centre de la meva existència i del meu cicle gàstric. En aquest petit país només viuen per ingerir mantega en quantitats industrials, poder exagero, bé si, exagero, però no massa. La gastronomia local es basa en la mantega. Exemples, les Creps. Demanis la crep que demanis (plat inventat a la Bretanya i consumit arreu del planeta) a tots els hi posen mantega, sigui de xocolata, sigui de mel, sigui de sucre, és igual, una bona capa de mantega de mínim 2 mil·límetres de gruix per tothom. Però no és el pitjor, tenen una mena de pastís, el Kouign amann, podríem considerar-ho una hipercrep, doncs consta de capes de pasta de fulla, que a part de la pasta i el sucre conté un 32% de mantega concentrada... 32%!!! Concentrada!!!, val a dir que està boníssim, a les meves artèries els hi encanta. Mencions especial mereixen també el Palets bretons, galetes amb una alta concentració de mantega (28-30%), o el Far breton, que també te una bona dosi de mantega i a més crema de llet. A part està el fenomen de menjar pa amb mantega en cada àpat, que sembla ser que cal lubrificar les artèries sovint, si no la sang no circula. À bientôt.

Rosko, pirates i bretons

No Comments »

Inaugurem el blog amb un post des de Roscoff on estic jo en aquests moments i on passaré les primeres setmanes de l'Agost, per feina estic treballant a l'Station Biologique de Roscoff i aprofitaré per conèixer una mica la regió. Roscoff, bé de fet el seu nom en bretó és Rosko. Doncs Roscoff és un petit poblet situat en un península al departament de Finisterre a la regió de la Bretanya. Davant de Roscoff trobem l'Île-de-Batz (Enez Vaz), petita illa situada a pocs kilòmetres del poble a la qual hi arriba un petit vaixell que surt cada mitja hora més o menys, en funció de si la marea és baixa o bé la marea és alta l'embarcació s'agafa al mateix port (en marea alta) o al moll de marea baixa (sic). Des de Roscoff és pot agafar un ferri fins a Plymouth al Sud Est d'Anglaterra, tot i que el trajecte es fa més aviat en sentit oposat, doncs els anglesos baixen fins a Roscoff a comprar vins i alcohols variats ja que són més barats que no pas allà. De totes maneres Roscoff sempre ha estat des dels anys 70 un port important pel comerç agrícola amb el Regne Unit i Irlanda (a Irlanda també hi arriba el ferri). A Roscoff és poden fer varies activitats a l'aire lliure com kayak, submarinisme o vela, també pots fer un tomb en bicicleta per les rodalies del poble o anar a passejar per les seves platges en marea baixa, i contemplar un preciós paisatge que canvia a cada hora. Roscoff també és conegut pels seus centres de talassoteràpia. El centre del poble és molt acollidor, recorda una mica a un típic port de pirates, que de fet ho havia estat en el passat. Passejar pel centre és agradable i poder parar-se en un dels diversos pubs a fer una cervesa , en un restaurant a menjar marisc, o bé anar a una creperia a tastar el plat estrella de la cuina bretona, les creps (bé, era d'esperar d'una creperia). Tot i que les creps les pots trobar per tota França, i tot el món de fet, són originaries de la Bretanya. I en el mateix centre podreu visitar alguns monuments de cert interès històric i arquitectònic com són la casa de Mary Queen of Scots (Maria, Reina dels Escocesos) i l'Església de Notre-Dame de Croaz Batz. La casa de Mary de fet no va ser casa seva, sinó que se troba a la mateixa plaça on hi havia l'església on va estar-se Mary Stuart, reina d'Escòcia y reina de França quan va arribar a terres bretones procedent d'Anglaterra. Maria no va viure mai en la casa que porta el seu nom, que de fet és posterior a la seva estada a Roscoff l'any 1548, la relació radica en que la casa va incorporar un dels arcs de la porta de la vella església. L'església de Notre-Dame de Croaz Batz data del segle XVI i està decorada amb motius mariners, a mi em recorda la catedral de Santiago de Compostela però en petit. Si teniu algun interès en la Història de la Ciència us podeu passar per l'Aquari i Station Biologique de Roscoff fundada al 1872 i depenent del CNRS i la Université Pierre et Marie Curie. A part de tot això Roscoff te un Jardí Exòtic a l'igual que en tu un la veïna Île-de-Batz. I a apart de tot això cal reconèixer que Roscoff te unes postes de Sol precioses, cada dia diferents, que generen mil colors i mil matisos en funció del clima variable que regni en aquell moment a l'esquerpa costa Atlàntica.

Més informació: Oficina Municipal de Turisme de Roscoff