La época de Botchan

Per fer-se una idea de perquè el Japó és com és a dia d'avui cal conèixer un dels moments històrics de la història japonesa contemporània, l'Era Meiji, que compren els 45 anys de govern de l'Emperador Meiji, des de 1868 fins a 1912. És en aquest període quan Japó entra plenament en contacte amb occident i ho fa amb una societat que es troba encara amb un peu en l'edat mitjana degut un aïllament autoimposat que durà més de 200 anys.

Una bona manera de conèixer aquest període és per mitjà d'aquest còmic de Jirô Taniguchi i Natsuo Sekigawa. La época de Botchan (Bocchan no jidai)és una obra de 5 volums en la seva edició original, 7 en l'edició espanyola a càrrec de l'editorial Ponent Mon. En els primer volum se centrava en la vida de Natsume Kinnosuke, més conegut com a Natsume Sôseki, novel·lista japonès autor d'obres com Botchan, Sóc un gat o Kokoro (els dos primers els podeu trobar en castellà editats per Luna Books). La resta de volums se centren en altres personalitats del període Meiji, tant escriptors com polítics i fa un recorregut detallat pels fets més importants de l'època de la ma dels seus protagonistes. Les històries de La època de Botchan són en general tristes i melangioses, doncs és una època en que Japó va començar a perdre part de les seves tradicions mil·lenàries enfront del progrés. Els protagonistes es troben sempre en una lluita constant en pertànyer a dos mons, el seu Japó tradicional i el Japó que ve, influenciat per occident. Aquestes histories també són una bona excusa per ensenyar-nos com era la vida quotidiana al Japó de finals del segle XIX.

El guió de Natsuo Sekigawa és detallat i precís, no oblida cap detall, es nota que coneix molt bé tot el que ens està explicant i ens regala una història coral on es barreja realitat amb ficció. Pel que fa al dibuix de Jirô Taniguchi només dir que és un dels millors dibuixants de còmic vius, ho podem comprovar en d'altres obres seves com Barri Llunyà o El Olmo del Caucaso. Un traç clar, detallat, gairebé perfecte, cuidant la caracterització de personatges, ben documentat quan plasma els paisatges urbans de l'època, en conjunt fa que l'apartat gràfic no només sigui d'una qualitat enorme, si no també d'una absoluta fidelitat amb l'època. Es tracta d'un Novel·la Gràfica Històrica que crec que interessarà a tothom que estigui interessat pel Japó, als amants de la literatura o de la història i als aficionats al còmic.

This entry was posted on dimecres, d’octubre 24, 2007 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.